top of page
Electric car windmil

Doe mee met de unieke Pilot Groener Laden*

In de pilot Groener Laden* in Den Haag willen we het elektrische rijders  zo eenvoudig mogelijk maken om op duurzame momenten hun auto op te laden. Deze pilot wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van Social Charging met Alliander / Groenradar, Enervalis, Alfen ICU, Ecotap/LMS. En supported door Living Lab Smart Charging en ElaadNL.

Op deze pagina vind je:

 • Wat het doel van de pilot is en welke gedachte erachter zit.

 • Hoe je mee kunt doen via onze gebruiksvriendelijke app

 • Hoe het technisch werkt

Electric car windmil

Doe mee met de unieke Pilot Groener Laden*

In de pilot Groener Laden* in Den Haag willen we het elektrische rijders  zo eenvoudig mogelijk maken om op duurzame momenten hun auto op te laden. Deze pilot wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van Social Charging met Alliander / Groenradar, Enervalis, Alfen ICU, Ecotap/LMS. En supported door Living Lab Smart Charging en ElaadNL.

Op deze pagina vind je:

 • Wat het doel van de pilot is en welke gedachte erachter zit.

 • Hoe je mee kunt doen via onze gebruiksvriendelijke app

 • Hoe het technisch werkt

* Hoe berekenen we de bespaarde CO2 van een Echt Groen Laden* sessie t.o.v. een Standaard laadsessie?

Hoe kun je meedoen?

 1. Zorg dat je de nieuwste versie van de Social Charging app op je iPhone geïnstalleerd hebt. Deze kun je hier downloaden

 2. Zorg dat je laadpasnummer ('ABC-123456-7') goed in je account ingevuld staat (check linksboven in de app bij Menu > Account).

 3. Zorg dat je de Smart Charging Switch in je account aan hebt staan. Zie visuele uitleg in 4 stappen hieronder.

 4. Start een laadsessie op een publieke laadpaal in Den Haag.

 5. Druk op het pushbericht dat je ontvangt "Je bent ingecheckt (...) etc. Duurzamer laden? Tik hier (...).

 6. Vul in tot wanneer je van plan bent te laden.

 7. Vul je huidige batterij status in (%) en tot hoever je je batterij op wilt laden (%).

Alle 1500+ Haagse laadpunten zijn hiervoor geactiveerd, waarmee het één van de grootste smart charging proeftuinen ter wereld is.

De functionaliteit is bij start (alleen) beschikbaar voor iPhone/iOS. Met Android kun je wel slim laden, maar nog via de oudere smart charging invoervelden. We doen overigens hetzelfde met de ingevoerde info, dus we laden je ook bij Android geoptimaliseerd op voor duurzame energie, maar je krijgt nog geen feedback daarover via de Android app.

Hoe activeer je Smart Charging in de Social Charging app?

Opladen met zoveel mogelijk èchte* wind en zon.

Quizvraag: als de zon niet schijnt en de wind niet waait, hoe groen is dan de 'groene energie' uit de laadpaal?

Antwoord: die is niet groen. Dan is de elektriciteit waarmee je oplaadt veelal opgewekt met fossiele brandstof zoals kolen en gas.

Maar doe je mee met de pilot Echt Groen Laden* op het Haagse publieke laadnetwerk, dan proberen we je binnen de tijd dat je van plan bent te laden, op zo groen mogelijke momenten op te laden.

Dat doen we door:

 1. Bij start laden je te vragen of je duurzamer wilt laden

 2. Je daarbij een actueel inzicht te geven in de actuele wind- en zonne-energie voor de aankomende 24 uur. Heb je meer (flexibili)tijd beschikbaar, dan laadt je meestal duurzamer.

 3. Je te vragen wanneer je weer weggaat. Om je daarmee tot die tijd op de momenten te laden dat de meeste duurzame energie beschikbaar is. Je batterij wordt dus gewoon volgeladen, maar we optimaliseren met zoveel mogelijk zon- en windenergie.

 4. Bij stop laden krijg je een bericht van ons met onze berekening van je CO2 besparing t.o.v. als je een Standaard laaddsessie had gedaan.

Zie demo video:

CONTACT

We horen graag van je! Je bent van harte welkom om contact op te nemen voor vragen, feedback of voor als je geïnteresseerd bent in wat Social Charging voor jou kan betekenen.

+31644684129

 • facebook
 • twitter
Hieronder volgt uitleg, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, waarmee de CO2-uitstoot van het opladen van een elektrische auto berekend wordt. We maken onderscheid  tussen Tank to Wheel (TTW) emissie en Well to Wheel (WTW) emissie. We hebben de Well to Wheel  (WTT) emissie berekening gebruikt om de CO2 uitstoot te tonen van een laadsessie (TTW is altijd 0).
Via Alliander/Groenradar krijgen we realtime de actuele totale vraag naar elektriciteit door en wat het actuele percentage zon- en windenergie in die energiemix is. En de voorspelling hiervan voor de aankomende 24 uur.
De berekening volgens WTT die we hebben gebruikt is als volgt:
 • Voor Grijze stroom gebruiken we 526 gram CO2 per kWh in onze berekening.
 • Voor PV/zonne-energie gebruiken we 70 gram CO2 per kWh.
 • Voor windenergie gebruiken we 12 gram CO2 per kWh
Verder nemen we mee:
 • Je batterijgrootte. Doordat je in het profiel van je app je auto type ingevoerd hebt weten we je batterijgrootte.
 • Bij start laadsessie geef je in wat je huidige batterij % is en tot hoe ver % deze opgeladen moet worden.
 • De totale tijd dat je aangegeven hebt aangekoppeld te zijn aan de laadpaal.
  • Stel je start met opladen om 18u 's avonds en je hebt via de Social Charging app aangegeven dat je de auto de volgende morgen om 8u weer uit de lader gaat halen. Dan hebben we 14 uur om je auto op te laden. Stel je auto heeft op vol vermogen 4 uur nodig om van 0% naar 100% opgeladen te worden. Bij een Standaard laadsessie zou je auto dan om 22u opgeladen zijn. Nu pakken we echter de hele periode van 8u 's ochtends en proberen we je te laden op de momenten tussen 18u en 8u dat het % wind & zonne-energie t.o.v. de totale energiemix het hoogst is.
Door in ons algoritme al deze relevante gegevens mee te nemen kunnen we bij start laadsessie de berekening maken van de door jou bespaarde CO2 bij een Echt Groen Laden* sessie t.o.v. een Standaard laadsessie (= direct op vol vermogen laden sessie). En achteraf opnieuw met de gegevens die we dan hebben doorgekregen.
We doen ons uiterste best om op deze manier een zo waarheidsgetrouwe berekening te maken. En hiermee naar jou als gebruiker te communiceren wat het oplevert om een Groene Laadsessie te starten. Maar we beseffen dat we niet perfect zijn, we zijn afhankelijk van de (kwaliteit van) de data die we van verschillende partijen doorkrijgen. En we doen een aantal aannames om tot een berekening te komen (bijvoorbeeld hoeveelheid gr CO per kWh). Heb je feedback of suggesties over hoe we kunnen verbeteren? Laat het ons weten! We verbeteren uiteraard erg graag op basis van kwalitatieve input.
Nog 1 belangrijk ding:
In Nederland is het % door zon en wind opgewekte elektriciteit nog erg laag i.v.m. landen die een vergelijkbaar klimaat hebben als wij, zoals Duitsland en Denemarken. En soms is er ook nog eens weinig wind of zon. Dus het kan zijn dat je Echt Groen Laden sessie niet altijd veel oplevert t.o.v. een Standaard laadsessie.
In landen als Denemarken en Duitsland is de besparing die je krijgt door een Echt Groen Laden* smart charging sessie dus (veel) hoger.  Gelukkig stijgt het aandeel zon en wind in de Nederlandse energiemix nu ook eindelijk snel. Je Groene laadsessies worden dus in principe steeds groener.

Your details were sent successfully!

bottom of page